使用條款 | 私隱政策

13歲仔被捕 駛唔駛負列事責任?

 

啱啱過去嘅週末,香港繼續有示威衝突。一名13歲男童被警方搜出藏有激光筆同噴漆,以涉嫌藏有攻擊性武器及藏有工具可作非法用途拘捕。其實較早之前都有個12歲仔被捕,近來越嚟越多年紀輕嘅示威者拉咗,到底佢地駛唔駛負上刑事責任?

根據《少年犯條例》,毋須負上任何刑責嘅年齡界線係10 歲。而10-13歲的兒童或少年,一旦裁定罪成,亦不得判處監禁。至於14至15歲的少年,如果有任何其他適當處理或者懲罰方法,否則亦不得判監。16歲以上、21歲以下嘅罪犯,亦有條例指不應將佢地判監,但如果干犯嘅係嚴重罪行如誤殺、強姦或企圖強姦等,條文就不適用。

10歲或以上而被裁定罪名成立的話,法官會按照情況,判佢地入勞教中心、更新中心、感化院、羈留院等,代替監禁嘅刑罰。刑期或監管期就視乎罪行、紀律、表現等因素決定,各個院所的目的亦有所不同。

資料來源