使用條款 | 私隱政策

乞食科畢業 港女呻男友唔肯簽紙結婚抽居屋

 

置業就是結婚的最大敵人嗎?香港新一代上車難,連抽居屋都會影響感情⋯⋯

 

有女網民迷糊小山羊在連登討論區發文,指自己與男朋友都是大學「乞食科」畢業,踏入社會後深感沒有前途「撈唔掂」,於是兩人都裸辭,重返校園再讀醫療相關的學科,希望畢業後從事醫療行業的收入會比教高。

 

 

重返校園當然失去全職月入,女網民指二人雖有結婚打算,但由於現時是學生沒正職收入,所以買樓就成為一大難題。

 

她認為既然雙方都有結婚的打算,不如先簽紙,讓大家可以一同以「家庭」名義抽居屋,到畢業後才補辦結婚儀式公告天下。

 

可是男朋友不肯先簽紙後結婚,「死都話要畢咗業先」,一口拒絕女方的提議。

 

女網民則擔心,若畢業後才抽居屋,從事醫療行業的收入很快超過入息上限,屆時就要買貴價私樓,樓價太高難以負擔。

 

男友卻堅持要畢業後找到工作,有穩定收入才結婚,二人無法達成共識。

 

她感到懷疑,到底男朋友是不是有誠意跟自己結婚,或拖延她的終身大事。

 

不過,連登的網友就未必同情她,有人留言「為咗層樓,要趕住去結婚,好似唔係好啱邏輯。大學都未畢業一世人流流長真係要咁趕?」亦有人支持她男朋友的想法,「有工有穩定收入先娶女朋友,有保障先係對佢負責任。」更有人留言「講到中硬咁,十年都抽唔到係咪要離婚?」似乎網民對這位港女的申訴,不是太認同。

 

 

(上圖為TVB劇集《愛回家》、《樓奴》劇照,以及連登截圖。)

最近的19+幾樣野

爸爸買錯PS5碎紙機 15歲子怒打老豆被捕 真相是?

外母說話有骨鬧女婿 港媽:老公要搬返奶奶家

奶奶應畀5位數利是獎勵生B?網民酸爆邊有家燕媽媽咁好

中大畢業五年月薪不夠兩萬蚊 90後感自卑

老師港式英文開Zoom教書 港媽驚嘆「What room」都講得出

25歲情侶唔夠錢買樓:辭職排公屋好過?

大隻店員推銷$19水喉要半棵 網民:生意難做

網民求$7000租港島住一家三口 被嘲:坪州應該得

港爸轟Uber拒載冇戴口罩BB 網民撐司機:放車尾箱囉

顧客買六斤生蝦 質疑烤後只有三斤要求退款