使用條款 | 私隱政策

怕被同學知住公屋與細妹同房 中大生佈景扮中產

 

疫情下學生要用ZOOM上課,難免被同學見到家中情況,有公屋大學生自卑⋯⋯

 

住公屋一定要自卑嗎?做大學生一定要是有錢人嗎?有中大生就發文指,近月要用ZOOM上課,令家中公屋環境在鏡頭前曝光,「冇諗到疫情要係自己屋企上堂,屋企吵已經係好大問題」他怕所有同學都知道他住公屋,又與妹妹睡同一房,令他自卑,怕同學會歧視他,「好驚同學知道讀到大學都要同細妹瞓一間房」

 

 

他曾嘗試用虛擬背景又覺得效果不理想,又曾想過貼「一張假畫扮自己屋企係豪宅」,但又怕太假。

最後他想到一個辦法,用書櫃作背景布,再用貼紙貼牆上或者掛牆,他認為效果理想,「可以扮到間房大到可以擺大型書櫃」,甚至「有中產FEEl,應該呃到人。」他還分享這辦法,希望可以幫到其他公屋同學。

 

他寫「莫要鬧我欺騙感情,冇樓嘅我只是好想係香港扮一個有小小尊嚴嘅人。」

 

 

不少網民都留言鼓勵他,指出身不重要,認為他不需要自卑,又指「好多香港人就算冇兄弟姊妹都冇自己一間房」亦網民留言叫他不要自欺欺人,「尊嚴唔係咁攞㗎同學,窮其實唔係問題,窮所以覺得人地會睇唔起自己,然後用呢d方法去扮中產先係問題!」

 

小編都是公屋出身的大學畢業生,香港許多人都是住公屋長大,其實又有咩好怕喎!

 

最近的19+幾樣野

國泰航空停運港龍 休假空姐:一瞓醒冇咗間公司

國泰裁員港龍航空隕落 空姐泣訴:睇新聞先知

國泰航空「埋葬」港龍 35年本地品牌停辦在昔日對手上

國泰航空棄營港龍 前空姐憶:隊crew靚過香港小姐

國泰航空斷臂港龍 資深地勤:難忘啟德最後一班機

國泰航空停辦港龍 員工爆:曾極力爭取減薪保公司

天下貓貓群組重開 版主交代「被消失」原因竟是⋯⋯

新航A380變身餐廳 $302「坐飛機」套票熱賣

連鎖店燒味飯得4件鵝 網民呻:$60呢個份量?

酒店房打邊爐點煙花 疫情價Staycation淪失控樂園