使用條款 | 私隱政策

25歲情侶唔夠錢買樓:辭職排公屋好過?

香港樓價於全球排名高企,不少年青打工仔都無法負擔首期,有人考慮辭職排公屋更實際⋯⋯

 

有90後於討論區發文指,自己與女朋友今年25歲,正準備兩年後結婚步入人生另一階段,亦想婚後建立二人世界,有一個住屋單位。兩小口分別月入2.5萬元及1.3萬元,二人共有60萬元積蓄,「今年開始睇下樓,唔預屋企人幫,越睇越絕望」。

 

60萬元的儲蓄不夠付首期,但他不想靠家人幫忙。房屋問題令他心情低落,每次想到買樓,情緒都會非常困擾。「公屋唔輪到我,居屋又唔輪到我,私樓又買唔起。」他直言負面情緒開始爆發。

 

近乎絕望之下,他甚至考慮辭職來調低入息,以符合申請公屋的入息門檻,「其實係咪應該我辭職去排公屋好過?」,不過他亦很矛盾,「一諗到咁又開始想喊」。

 

不少網友都鼓勵他,指「唔洗咁灰,香港大把人好似你咁」,又提議可以先租樓,目前才25歲不用著急,儲夠錢才再買屋;亦有人大讚25歲已儲到60萬元,是非常抵讚。

 

最近的19+幾樣野

國泰航空停運港龍 休假空姐:一瞓醒冇咗間公司

國泰裁員港龍航空隕落 空姐泣訴:睇新聞先知

國泰航空「埋葬」港龍 35年本地品牌停辦在昔日對手上

國泰航空棄營港龍 前空姐憶:隊crew靚過香港小姐

國泰航空斷臂港龍 資深地勤:難忘啟德最後一班機

國泰航空停辦港龍 員工爆:曾極力爭取減薪保公司

天下貓貓群組重開 版主交代「被消失」原因竟是⋯⋯

新航A380變身餐廳 $302「坐飛機」套票熱賣

連鎖店燒味飯得4件鵝 網民呻:$60呢個份量?

酒店房打邊爐點煙花 疫情價Staycation淪失控樂園