使用條款 | 私隱政策

港男呻阿媽要求夾錢畀家姐買樓 網民:層樓有你名先可以


有港男在討論區大呻「點解我要出錢比我家姐買樓?」獲許多網民關注,他指家姐及其姐夫多年來因經濟問題仍未能置業,有一天母親約他回家晚飯⋯⋯

在本港置業對許多人來說,即使「不吃不喝」把薪金全儲蓄,仍然沒法達成。有港男就指其家姐和姐夫多年來因經濟問題,仍未能置業,故他的母親就有幫助二人置業的打算。

有一天母親約他回家晚飯,「佢突然對我工作呀生活好有興趣,我以為佢有嘢想買,反正母親節都就到,咪打算買啲嘢哄下佢囉。」怎料母親開口要求的,不是母親節禮物,而是要求他夾錢給家姐買樓。「你家姐結咗婚幾年都未買到樓,我都諗緊不如你同我一人夾一份比佢同佢老公比首期買樓啦,好過幫人供樓樓……」

這名港男大感莫名,他指自己都未買到樓,為何還要出錢給他人?「仲要呢份錢係比出去唔係借出去」。不少網民都認為不應該無條件地夾錢,「夾錢無問題,層樓有你名就可以,唔肯就唔夾」,亦有人認為可以有條件地幫忙,例如是借錢,「借就可以,俾就真係唔好,盞搵交嗌」。

最近的19+幾樣野

港媽淘過萬元花園泳池 大過納米樓?網民:貧窮限制了我的想像

好人好事|婆婆搭錯車到青衣工業邨 熱心街坊下車帶路回深水埗

上班如廁需打卡 每月少於一小時獎$150 員工反感:唔稀罕

Pizza Box門前現巨型麵團外露地上 網民批不衛生 店方解話

港媽煩惱|兒子雨天穿拖鞋上學被罰不准著鞋一個月 要求阿媽投訴

港媽呻外傭暗示想加薪 網民勸就範:出面用過萬蚊搶姐姐

「個牌淘返嚟?」年增5.5萬P牌 香港考車牌合格率有幾多?

港女為自駕遊考車牌5次皆肥佬 網民勸退:有啲人唔適合揸車

港男呻阿媽要求夾錢畀家姐買樓 網民:層樓有你名先可以

初生B女頭顱超長似戴「濟公帽」 醫生淡定:趕快拍照