使用條款 | 私隱政策

網民翻睇Anson Lo與舊愛訪問 女粉絲跪求ViuTV:唔好再逼佢扮直

有網民在討論區貼出昔日Anson Lo與舊愛Kalok的訪問,大批網民都指閱後令人感受到Anson Lo曾經的深情,更跪求ViuTV不要逼Anson Lo講喜歡怎樣的女生來扮作異性戀。

有「教主」之稱的Mirror成員Anson Lo,日前被傳媒用娛樂頭條報道他曾「出櫃」一事,引起大批粉絲「神徒」關注。有網民就找到昔日Anson Lo與舊愛Kalok的訪問,訪問中有大量二人的合照,分享相愛經歷、同為舞蹈員的生活點滴,以及他們因戀人關係而發展出的雙人舞。

訪問中Anson Lo坦言「「其實一開始我並不喜歡這個男生,雖然言談間他有透露自己喜歡我,但我比較喜歡成熟、懂得照顧我的人,我覺得他太小朋友,但後來發現他其實很細心,很懂得照顧我,我就慢慢對他產生好感。」

雖然這段情已逝,但大批網民閱讀訪問後,都表示感受到當時二人情投意合「好sweet」,又指「Love is love」真愛不分性別。有許多網民留言指,即使Anson Lo加入Mirror後沒再公開提及性取向,但其公司應好好保護他,例如避免再在節目中問Anson Lo喜歡什麼類型的女生,以免他要「作答案」,或要與其他Mirror成員在節目中一起討論女生而要在眾人面前「扮直」。

訪問中Anson Lo表示「相信很多同性戀者都會面對過摸索的階段,因為我們一直跟著社會規範的想法去走,我以前也試過跟女生拍拖,但最後發現真的不適合自己,我想做回真正的自己,不想再跟社會或父母的方向走。」

有網民亦可惜及心痛Anson Lo在加入Mirror後就沒法做真正的自己,指《大叔的愛》的角色可以勇敢愛,反而現實中亦不可以。

以下節錄8個多人讚好的留言:

 

1.「希望公司唔好再問佢鍾意咩『女仔』,其實都叫出左櫃啦,雖然依家冇提,但都唔洗特登要佢強調女仔唔女仔。」

 

2.「成日都要被逼講返小學中學追女仔嗰啲陳年舊事,咩可愛長頭髮」

 

3.「除咗長頭髮重複過之外,佢每次答嘅類型都唔同:一次係善良有上進心孝順;一次係可愛;一次係溫柔識撒嬌。好心唔好再問啦!問咩類型嘅『另一半』咪算!」

 

4.「大叔的愛仲話咩創香港先河,現實就係主角俾公司塞返入櫃!」

 

5.「明白有啲嘢係要低調處理,但都唔係成日問人鐘意咩女仔要佢扮直囉,睇到呢啲位有啲心痛!」

 

6.「佢都幾慘,出完櫃之後比而家公司塞返入個櫃度!」

 

7.「睇到個故事好感動,公司唔好再逼人講中意咩女仔啦。啲片成日強調問女仔好煩同刻意囉!真正中意佢既根本唔會理佢咩性取向!」

 

8.「唔使扮俾女fans希望喎!其實就算中意女都唔會真係同啲fans一齊架啦!」

 

網民意見十分清晰,大家都支持Anson Lo做回真正的自己,未知ViuTV及花姐會否收到呢?不過小編亦要補充,其實ViuTV除了讓Anson Lo接拍同性戀為題材的《大叔的愛》,亦有讓他接拍電影《假冒女團》,戲中Anson Lo會男扮女裝示人。對於性取向一事的處理,ViuTV似乎是低調地既不承認又不否認。無論如何,相信花姐與神徒都是非常之愛護Anson Lo這位教主,期待有一日Anson Lo可以用自己最舒服的方式面對吧。

最近的19+幾樣野

台警察局惡搞iPhone 13廣告?局長呼籲勿超速 網民讚:太Pro了

食剩半碗「譚仔米線」網上$20求售 賣家盼「唔使浪費食物」嚇窒網民

屋苑中秋燈飾似金橋銀橋?街坊疑惑:我住馬鞍山定寶福山?

$400慢煮牛扒滲血水 港男呻血腥:當我吸血鬼? 有網民反批唔識食

超速私家車疑用巴士「單檔」避快相 車長收油助執法 網民大讚心涼

CCTV揭中年男女帶女童疑用密封紙箱棄眼疾貓 網民怒轟最壞身教:他朝君體也相同

港女爆粗鬧車長要求開門 現身辯稱「司機玩嘢」 九巴fb出圖教人落車 網民讚靚抽

全城集氣|四歲心漏小鐵漢待開第六刀 手術風險極大 倘順利完成可健康成長

屯門骨灰龕場$1.3萬請保安 要求唔怕黑唔怕鬼 網民:最怕人工低

另類流行經典50年|「落街無錢買麵包」「零霖六長三六」東方貓王鄭君綿 他就是《審死官》的⋯⋯